2015. 02. 04.

Bagett

Hozzávalók:                       


50dkg   kenyér liszt
20dkg   öregtészta
2tk        só
2ek       olaj
3dl        langyos víz
1.5dkg  élesztő-friss        
opcióként: magok szezám, kömény,

Elkészítés:


A lisztet tálba szitálom, összekeverem a sóval.  Közepébe mélyedést formázok, belecsipkedem kisebb-nagyobb darabora az öregtésztát, beleöntöm a vizet és az olajat, majd rámorzsolom az élesztőt.
Megdagasztom géppel, mikor már nem tapad  a tál oldalához a tészta kelesztő tálba öntöm, tetejét rázárom. kb 45-50 percig kelesztem, kelesztés alatt ha  ledobta a tál a tetőt újra rázárom.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntöm, átgyúrom, 4 egyforma darabra osztom, gömbölyítem, letakarva kb 15 percig pihentetem. Bagett sütő hosszúságúra formázom.

A megformázott a bagetteket, bagett sütő lemezre rakosgatom, letakarva kb 40-50 perc alatt duplájára kel.
A megkelt bagetteket lepermetezem vízzel, megszórom magokkal és 210°C -ra előmelegített sütőbe tolom, aminek az aljába  kicsi edényben vizet raktam.
Kb 25-30 perc alatt megsül.

Kiegészítés:

öregtészta:
hozzávalók:
50dkg kenyér liszt, 1tk só, 3dl langyos víz, 1dkg friss élesztő

elkészítés:
kelesztő tálba szitálom a lisztet, belekeverem a sót, a vízben elkevert élesztőt, ráöntöm a lisztre. Összegyúrom-ezt dagasztani nem kell. Rápattintom a kelesztő tál tetejét, és a konyhában  10-12 óra alatt érlelődik. A hosszú idő alatt többszörösére kel,  nyúlós állagú tésztává alakul.
Kelesztő tálban lezárva, hűtőben tárolva több hétig eltartható.
A felhasználástól függően több kenyérhez elegendő ez a mennyiség.
Öregtésztáról  többet itt
Vekniformázásról többet itt



                                                               bagett sütő lemez



                                                     kelesztő tálak kicsi közepes nagy óriás



Nincsenek megjegyzések: